Etiyopya Kahvesi ve Özellikleri
06-01-2021
00:31
Etiyopya Kahvesi ve Özellikleri
Arabica türü kahvenin doğum yeri genellikle Etiyopya kabul edilir. Oysa son araştırmalar bu ünvanı Güney Sudan'ın da hak ettiğini gösteriyor. Etiyopya'da çok fazla kahve bahçesi bulunmaz -genellikle orman, yarı orman, plantasyon olarak kabul edilirler. Ancak kahvenin toplanmasından ihracatına kadar 15 milyon kişi kahve üretim aşamalarında çalışmaktadır. Burada kahve yabani olarak yetişir. Düşük gelirli çiftçiler tarafından toplanır ve her yıl sadece üç ay satış yapabilirler. Etiyopya başka hiçbir yerde görülmeyen cins ve tür biyoçeşitliliğine sahiptir. Bunlardan çoğu henüz adlandırılmamıştır. Moka ve Geisha gibi yetişen geleneksel kahve çeşitlerinin çekirdekleri ebat ve şekil olarak büyük farklılıklar gösterir. İklim değişikliği yabani kahve ağaçlarının soyunu kurutmaktadır. Oysa bu ağaçlar kahvenin genetik olarak varlığını sürdürebilmesi için gereklidir. Büyük sayıdaki geleneksel yerel türler kahvenin geleceğini emniyete almak açısından büyük önem taşır.
Etiyopya kahvesinin lezzetini deneyimlemek için buraya tıklayın.
Etiyopya Kahvesi ile İlgili Bilmeniz Gerekenler
- Dünya pazar payı; %5
- Ana türleri; arabica ve yerel geleneksel çeşitler
- Hasat dönemi; Ekim-Aralık
- İşleme yöntemi; yıkanmış ve doğal işleme
-Dünyada 5. büyük kahve üretici